TOULOUSE – Forecourt Matabiau station

Réalisation

Rénovation des espaces publics du centre-ville, environnements lumineux urbains de la place de la gare

Date
Category
Town planning
About This Project

« Tempus fugit velut umbra »
The station’s night forecourt, urban gateway to the city

 

The major TESO urban project involves the transformation of the Matabiau station into a multimodal interchange hub as well as the redevlopment of the Matabiau/Marengo/Raynal district. The historic forecourt station unifies the spaces (covering the Canal du Midi) and reduces the presence of cars. The lighting is used to serve the new planning and supports the announced modernity by offering a masterful lighting scenography. Six large light poles with an original design encomapass this new attraction in the city.

 

Lighting concept: Laurent Fachard
Original design lighting furniture: Laurent Fachard
Project development: Christine Badinier
Client: Toulouse Euro Sud Est
Master builder: BAU B. Arquitectura Joan Busquets | M.Devignes paysagiste | AREP
Photos credits: ©Xavier Boymond
Localisation: Toulouse, department of Haute-Garonne (31), France